22 prosince 2016

Al-Nusra a její podíl na vraždě ruského velvyslance znamená potíže pro USA




Adam Gerrie
Duran



© AP Photo / Burhan Ozbilici

Al-Nusra byla podporována Tureckem, USA, Saúdskou Arábií a Katarem. Jsou-li skutečně zodpovědni za zabití, vina padá na mecenáše a příznivce teroristické skupiny.


Od chvíle, kdy Jeho Excelence Andrey Karlov byl zavražděn v Ankaře, mnozí lidé začali svádět vinu na západní aktéry. Někteří tvrdili, že to bylo spiknutí CIA, zatímco ti v blízkosti prezidenta Erdogana nadále obviňují Fethullaha Gülena, který je v exilu ve Spojených státech. Vrah prošel policejním cvičením v Izmiru, ohniskem pro G
ülenovi příznivce. Může se jednat o náhodu, ale nemůže to být ignorováno.

Dnes se
nicméně Al-Nusra, odnož teroristické Al-Kajdy, která obsadila většinu východního Aleppa až do nedávného osvobození, nyní přihlásila k odpovědnosti za útok. Teroristické organizace často vyhlašují odpovědnost za činy, které si přejí, aby spáchali, navíc s těmi, které skutečně vykonali. To by mohl být případ Al-Nusry, ale v případě, že je tvrzení pravdivé, důsledky budou  dalekosáhlé.

Od doby kdy byla zahájena bitva o Aleppo, americké ministerstvo zahraničí použilo každou levárnu ve svém arzenálu, aby uchránilo Al-Nusru před násilím. Až do vítězství Sýrie v bitvě o Aleppo, USA upínaly své naděje na dosažení změny režimu prostřednictvím vítězství Al-Nusry. Al-Nusra je hluboce navázaná v řetězu teroru financovaném saúdskými a katarskými penězi, často pranými tureckým skrytým vedením země.


To vše znamená, že pokud byl vrah agentem Al-Nusry, potom extrapolací byl agentem prvků režimů v USA, Turecku, Saúdské Arábii a Kataru, stejnými státy, které pracovaly na podkopání svrchovanosti Sýrie a moci její zákonné vlády. A najednou se konspirační teorie o podílu západu obracejí ve fakt.

Erdogan je něco jako hazardní hráč, kdy potřebuje ruskou spolupráci v oblasti obchodu, a přesto se snaží jít proti zájmům Ruska na mezinárodní úrovni, kdykoliv je schopen. To je obzvlášt pravdivé v Sýrii. Nicméně Erdogan vděčí
v mnoha ohledech za svůj život Rusku. Bylo to Rusko, které Erdogana varovalo o červencovém pokusu o převrat. To mu umožnilo uprchnout a apelovat na své příznivce, aby vyvinuli odpor proti převratu. Pokud by to Rusko neudělalo, mohlo dojít v Ankaře ke změně režimu.

Kromě toho, Rusko bylo první zahraniční mocností, která převrat odsoudila, zatímco Amerika zůstala pohodlně mlčet. Damoklův meč, který tak dlouho visel nad Erdoganovou hlavou, se nyní otírá o jeho krk. Potřeba Turecka spolupracovat s Ruskem z pragmatických důvodů, se přeměnila na potřebu spolupráce založené na pudu sebezáchovy.

Rusko již bylo příliš tolerantní vůči turecké nelegální a kontraproduktivní roli v Sýrii. Doufejme, že třístranné mírové rozhovory mezi Ruskem, Íránem a Tureckem změní tuto trajektorii. Erdogan si nemůže dovolit žádné další potíže. Jeho spolupráce s Ruskem ve vyšetřování atentátu dává naději, že šílený sultán si uvědomí, že
má, stejně jako kočka, konečný počet politických životů.

Pokud byl vrah opravdu agentem Al-Nusra, vina za zabití je ve skutečnosti sdílená všemi mecenáši Al-Nusry a příznivci ze skupiny velkých hráčů. Vyšetřování snad objasní další fakta týkající se této záležitosti.


Poznámka: Další informace:

Žádné komentáře: