23 dubna 2018

SOTT Proměny Země - březen 2018: extrémní počasí



[České titulky v nastavení přehrávače]


Během března udeřily čtyři bouřkové systémy, tzv. Nor'easters, na východní pobřeží Spojených států a Kanady, přinesly sebou arktické podmínky a metry sněhu, miliony lidí zůstaly bez elektřiny, byla narušena doprava a došlo k poničení plodin. Je zajímavé, že čtvrtý Nor'easter dorazil pár hodin po jarní rovnodennosti. Bouře v Texasu a Alabamě přinesly obrovské krupobití, které způsobilo rozsáhlé škody v mnoha krajích. Mezitím Kalifornie zažila jedny z nejhorších povodní za poslední desetiletí a rekordní sněžení zasáhlo další oblasti na americkém západě.

Na druhé straně Atlantiku, Velká Británie nadále trpěla ničivou "Bestií z východu", která spojila síly s bouří Emma, což vedlo k ​​nízkým teplotám a novým rekordům množství sněhu pro březen. Zbytek Evropy si také vybral svůj podíl neobvykle extrémní zimy, s jinak vzácným sněženími v Itálii, Španělsku, Portugalsku a Rumunsku. Mezitím zamrzlé kanály v Amsterdamu ohromily místní obyvatele.

Saúdská Arábie byla v březnu opět a znovu zasažena (dříve vzácným) sněžením, krupobitím a záplavami. Keňa protrpěla jedno z nejvydatnějších období dešťů, s rekordními povodněmi, sesuvy půdy a 3 km dlouho prasklinou v zemi, která ochromila dopravu a zmátla místní obyvatele. Mezitím Alžírsko bylo pokryto neobvyklým sněžením, které rovněž narušilo dopravu a poškodilo plodiny.

Austrálie během března nadále trpěla pod náporem silných dešťových srážek, krupobití a povodní, a to nejen po tropickém cyklónu Marcus, který udeřil na Darwin a způsobil rozsáhlé škody.

Zvířecí království nám zřejmě také sděluje, že něco není v pořádku s našim životním prostředím: během března jsme byli svědky další série incidentů rozzuřených zvířat, uvízlých velryb a delfínů, a hromadného úhynu zvířat. Nedávné zprávy, že oceánské proudy naší planety procházejí dramatickou změnou, jenom přispívá k poměrně mrazivému globálnímu výhledu.

Pokud se vám video líbí, prosíme, sdílejte!




Navštivte naše stránky: http://sott.net

Lajkujte na: http://facebook.com/SOTT.NET

Sledujte nás na: http://twitter.com/SOTT:NET

Posílejte nám vaše fotky a videa na sott@sott.net

Zvažte přispění na provoz SOTT: http://www.sott.net/page/3-Support-So...

Použitá hudba: "Escape from the Temple", Petr Kiilstofte: https://machinimasound.com/music/esca...

Licence v rámci Creative Commons Atribution 4.0 International: http://creativecommons.org/licenses/b...

Žádné komentáře: