02 dubna 2018

Poohlédnutí zpět do roku 2000: Vědecky dokázáno - sníh se brzy stane věcí minulosti (tvrdí klimatičtí vědci)


Charles Onians
The Independent
20. březen 2000


Komentář: Byli tak daleko od pravdy, že ani nemohlo jít o omyl.

 

© Ben Cawthra / LNP
Toto auto v Buckinghamshire, Anglie muselo být 10. prosince 2017 vyproštěno ze sněhu. Klimatičtí vědci tvrdili, že k tomu nemělo dojít.

Britská zima zítra skončí s dalšími známkami probíhající výrazné změny v životním prostředí: sníh začíná mizet z našich životů.

Sáňky, sněhuláci, sněhové koule a to vzrušení, kdy po probuzení zjistíme, že venku nasněžilo, jsou stále rychleji mizící částí britské kultury, jelikož teplejší zimy - které vědci připisují globální změně klimatu - vedou nejen k méně častým bílým Vánocům, ale i méně bílým lednům a únorům.

První dva měsíce roku 2000 byly prakticky bez významného sněžení na většině území nížinné Británie a prosinec přinesl na jihovýchodě jen mírné sněžení. Jedná se o pokračování trendu, který se v posledních 15 letech stále více projevuje: na jihu Anglie například od roku 1970 do roku 1995 padal sníh a mrznoucí déšť v průměru 3.7 dne, zatímco v letech 1988 až 1995 byl průměr 0.7 dne. Poslední významné sněžení v Londýně bylo v únoru 1991.

Globální oteplování, oteplování atmosféry v důsledku zvýšeného množství průmyslových plynů, je v současné době mezinárodním společenstvím přijímáno jako skutečnost.
Komentář: Ne, bylo přijato jako realita bláznivým společenstvím.

Průměrné teploty v Británii byly v devadesátých letech takřka o 0.6°C vyšší než v letech 1960-90 a odhaduje se, že během příštího století budou každých deset let růst o 0.2°C. Osm z deseti nejteplejších let bylo naměřeno v devadesátých letech.

Oteplování se však dosud projevuje jako zimy, které jsou méně chladné, než jako teplejší letní měsíce. Podle Dr. Davida Vinera, vedoucího vědeckého výzkumu na oddělení klimatického výzkumu (CRU) na University of East Anglia, se během několika let sníh v zimě stane „velmi vzácnou a vzrušující událostí“.

„Děti prostě nebudou vědět, co je sníh,“
řekl. 



Následky britské zimy bez sněhu jsou již zřejmé. Hamleys, největší britské hračkářství, v letošním roce vůbec poprvé nemělo vystavené sáňky ve své prodejně v Regent Street. „Bylo to tak trochu poprvé,“ řekl jejich mluvčí.

Bruslení v regionu Fen, kdysi oblíbený sport na polích východní Anglie, se nyní odehrává na halových umělých kluzištích. Malcolm Robinson, z klubu Fenland Indoor Speed ​​Karting v Peterborough říká, že od roku 1997 venku nebruslili. „Jako chlapec si vzpomínám na to, že jsem většinu zim trávil na ledu. Nyní je to ojedinělé,“ řekl.

Michael Jeacock, místní historik z hrabství Cambridgeshire, dodal, že celá generace vyrůstá „bez toho, aby zažila jednu z největších radostí a privilegií toho, že žijí v této části světa - venkovní bruslení“.

Teplejší zimy mají významné dopady na životní prostředí a ekonomiku, a mnoho výzkumů naznačuje, že škůdci a onemocnění rostlin, které mráz zpravidla drží v mezích, budou pravděpodobně na vzestupu. Avšak velmi málo výzkumu bylo provedeno ohledně kulturních dopadů změny klimatu - například možnosti, že se naše představa Vánoc bude muset změnit.

Profesor Jarich Oosten, antropolog na univerzitě v nizozemském Leidenu, říká, že i když v budoucnu neuvidíme sníh, bude nadále kulturně důležitý.

„V Evropě se vlci už běžně nevyskytují, ale stále jsou důležitou součástí naší kultury a každý ví, jak vypadají,“ řekl.

Komentář: A opět, taky špatně:

David Parker, ze střediska Hadley pro předpovědi a výzkum klimatu v hrabství Berkshire, říká, že britské děti budou nakonec odkázané na virtuální zážitky se sněhem. Prostřednictvím internetu se budou divit polárním scénám - nebo „pocítí“ virtuální chlad.

Doktor Viner říká, že silné sněžení se občas vrátí a když k tomu dojde, nebudeme připraveni. „Bude to něco, co nebudeme čekat. Sníh za 20 let pravděpodobně způsobí chaos,“ řekl.

Nyní je jen malá šance, že bude v městech silně sněžit tak, jak to v minulosti inspirovalo impresionistické malíře, jako Sisley, a laureát a básník z 19. století Robert Bridges, který napsal v „Londýnském sněhu“ o tom, jak se „kradmo a neustále usazuje a volně leží“.

Zdá se, že už nikdy víc.
Komentář: Je to směšné. Ale je to přesně to, co se dnes typicky vydává za ,věduʻ; věštění z čajových listů (a špatné hádání).

Na Severu komentář: Tento článek vychází z podvodné vědy. Bylo by skutečně prospěšné, kdybychom čelili globálnímu oteplování, protože potom by po celém světě převládalo dostatečně vhodné podnebí, díky kterému by na této planetě mohly žít miliardy obyvatel.

Bohužel však podle všeho skutečně směřujeme do doby ledové a teplotní výkyvy jsou jen součástí tohoto procesu. A to je velmi zlé. Příliš mnoho lidí, nedostatek jídla, to vše znamená, že nás v příštích letech čeká velká pohroma.


Zdroj článku: Settled science: Snowfalls will soon become a thing of the past (say climate scientists)
Poznámka překladatele: Původní článek ze serveru The Independent je nedostupný, pravděpodobně z důvodu "damage control" - http://www.independent.co.uk/environment/snowfalls-are-now-just-a-thing-of-the-past-724017.html


Další články na stránkách:



Žádné komentáře: