27 března 2018

Profesor Jordan B. Peterson: hrdina naší doby?



Patricie Caseyová
Irish Times


© Toronto Star přes Getty Images

Pro ty z vás, kteří znají jeho jméno, je Jordan B. Peterson buď inspirativní fenomén nebo bigotní alternativní pravičák, v závislosti na vašem pohledu. Pro ty, kteří o něm nikdy neslyšeli - stojí za to jej poznat.


Peterson je Kanaďan a profesor psychologie na Torontské univerzitě. Před několika měsíci jsem o něm matně zaslechla, když jsem zaměrila svoji pozornost na Youtube klip, ve kterém se proti němu postavila řada transsexuálních studentů kvůli tomu, že odmítá použít jejich preferovaná zájmena. Můžete se zeptat, co je na tom výjimečného? Protože pro transgenderové lidi je to nyní nakázáno zákonem Bill C-16 kanadské vlády a Peterson to vidí jako útok na svobodu projevu. 


Zapomněla jsem na něj do doby, než když s ním asi před měsícem proběhl rozhovor s Cathy Newmanovou na britském Channel 4, kde napadl její nesprávný výklad patriarchátu a platových rozdílů mezi pohlavími. Ve vysílání přiznala, že to byl okamžik typu „dostal jsi mě“, když smetl její argumenty. Od té doby se stal celebritou svobodné řeči a jeho poslední kniha 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos (Dvanáct pravidel pro život. Jak se postavit chaosu) je číslo jedna na seznamu úspěšných knih v USA a Británii, dokonce i předstihla Fire a Fury, expozice Trumpova Bílého domu od Michaela Wolffa.


Proč je Peterson - dosud takřka neznámý v Evropě - takový hit? Píše velmi jasně a nabízí základní rady, jako například „Přátelte se s lidmi, kteří pro vás chtějí to nejlepší“ nebo „Předpokládejte, že osoba kterou posloucháte, může vědět něco, co vy ne“ nebo „Buďte přesní ve své mluvě“. Tyto se mohou jevit jako základní a nezajímavé věci, ale z Petersonova pera a rtů je to vyprávěno ve formě povídek a příběhů, které jsou svým stylem a emocí přitažlivé. Hodně z toho je k dispozici na YouTube, kde je to jak zábavné, tak i poučné. Je skvělým učitelem.


Nenechte se oklamat myšlením. že se jedná o populární psychologii a psycho bláboly, neboť tím byste ho velmi podcenili. Petersonovo dílo je informováno množstvím významných pramenů, včetně spisovatele Dostojevského, psychoterapeuta Carla Junga, filozofa Nietzscheho a Bible. Využívá také myšlenky z evoluční biologie a neurobiologie. Témata z nich jsou propojena tak, že poskytují návod k dobrému a správnému životu. Jak on sám poukazuje - život je tvrdý a jeho součástí je utrpení. Musíme se naučit vypořádat se s nevyhnutelnými obtížemi života a využívat bohatství naší dávné minulosti jako průvodce.

Používá příklady z Bible a mytologie - odkazuje na hřích, peklo, nebe, archetypy, lidskou slabost, předky a Boha. Ačkoli není teista, nebo dokonce křesťan v tradičním smyslu, vidí v biblických příbězích moudrost, která odráží mýty, které zmiňuje Jung. Poskytují nám bohaté kolektivní nevědomí a vedou nás a naše předky již tisíce let. Na otázku, zda existuje Bůh, říká, že si to nemyslí, ale dodává: „Bojím se, že existuje!“

Proč probudil fantazii veřejnosti? Částečně pro svůj styl vyprávění příběhů, který připomíná podobenství a díky silným emocím, které naplňují jeho prezentace, zejména pro veřejnost. Pravděpodobně je to ale především jeho poselství, které je převážně kritikou mnoha aspektů moderní kultury. Mezi ně patří politická korektnost, cenzura řeči, ústřední význam utrpení a tendence žít tady a teď, zatímco ignorujeme bohatou historii, která je k dispozici pro naší psychiku a našeho ducha. V době, kdy jsou sexuální a sociální role promíchány a kdy podle názorů libertarianismu neexistuje absolutní dobro a špatnost, přičemž jediným pravidlem je nikomu neublížit, Peterson vyjadřuje myšlenky, které se nás dotýkají.


Není divu, že deník The Guardian ho popisuje jako někoho, kdo používá pseudofakta a zapojuje se do konspiračních teorií. Podívejte se na jeho YouTube klipy a rozhodněte se, zda je to pravdivé vyobrazení a zda je skutečně „chytrým člověkem hloupého člověka“ (jak byl popsán Tabathou Southeyovou v kanadském časopise Macleans). Pro jeho obdivovatele vyjadřuje myšlenky, které kdysi byly běžné a součástí hlavního proudu, ale byly ukřičeny v průběhu kulturních válek a politicky korektních řečových pravidel, která v 80. letech ovládla americké univerzity a které se nyní rozšířily do Evropy. Popisují ho jako „veřejného intelektuála“. Možná je to případ „Přichází ta hodina, přijde ten muž.“


Související články na stránkách: 



Zdroj článku: Professor Jordan B. Peterson: A hero for our times?

Žádné komentáře: